Проучвате ли възможности за инвестиране в недвижими имоти? Търсите ли начини за диверсифициране на портфолиото си и увеличаване на доходността? Щом сте тук вероятно проявявате интерес към тези въпроси. В тази статия ние от Болгар Капитал можем да Ви помогнем с нашите 6 съвета за инвестиране в недвижими имоти.

Управлението на недвижими имоти, отдаването под наем, ремонтът и препродажбата на имоти са чудесна възможност за печалби в дългосрочен план. Имайте в предвид, че това не е лесна задача. Тези процеси изискват бизнес умения, отдаденост и изграждане на цялостна инвестиционна стратегия.

Искате ли да се развивате в областта на инвестирането в недвижими имоти? Следвайте посочените по-долу 6 съвета и ще имате успех.

 

Съвет 1: Създайте стратегия за инвестиране в недвижими имоти

Треньорите не казват на отбора си просто да излезе на терена, да играе здраво и да се забавлява. Подобен безразсъден подход е рецепта за катастрофа. Същото важи и за инвестирането в недвижими имоти. Ако тръгнете с мисълта, че можете просто да се справите, ще загубите пари.

Изключително важно е да създадете бизнес стратегия, в която да заложите измерими и постижими цели в краткосрочен и дългосрочен план. При почти всяка инвестиция неизбежно ще се появят трудности или проблеми. Планът е онзи инструмент, който ще Ви помага в изпълнението на задачите, независимо изхода от ситуацията.

Ето няколко важни въпроса, които е добре да присъстват в стратегията Ви и на които е хубаво да дадете отговор:

 1. Какви са източниците ви на доходи в момента?
 2. Какъв е идеалният Ви ценови диапазон?
 3. Каква е целта на инвестирането в недвижими имоти? Има няколко възможни отговора:
 • Ще живеете в него;
 • Ще го отдавате под наем;
 • Ще го ремонтирате и ще го препродадете.
 1. Инвестирането в недвижими имоти в краткосрочен или дългосрочен план ще бъде?
 2. Какви са плановете ви за пенсиониране?

Ако желаете да научите повече за стратегиите за инвестиране в недвижими имоти, Ви препоръчваме нашата книга – “Стратегията BRRRR

 

Съвет 2: Опознайте пазара на недвижими имоти

От съществено значение е да имате задълбочени познания за целевия пазар на недвижими имоти. Ето какво трябва да имате в предвид преди да предприемете инвестиране в недвижими имоти:

 • Сравними имоти;
 • Тенденции в ценообразуването;
 • Потребителски навици за харчене;
 • Ниво на безработица;
 • Ипотечни лихви.

Доброто познаване на пазара ви помага да различите добрата сделка от лошата. Той ви дава представа за географските райони или видовете недвижими имоти, които са най-подходящи за инвестиции.

 

Съвет 3: Обсъдете възможностите за плащане при инвестиране в недвижимо имоти

 

Направихте ли обстоен преглед на финансите си? Това би трябвало да е очевидно, но трябва да знаете как ще платите.

Разполагате ли с необходимите спестявания, за да покриете голяма първоначална вноска или разходите, свързани с ремонта на имота? Или ще използвате потребителски и ипотечен кредит за целта.

 

Съвет 4: Открийте своята ниша

Ако сте новак в този свят, дългосрочният ви успех зависи до голяма степен от способността Ви да се учите в движение. Светът на недвижимите имоти е огромен. Има няколко различни начина, които можете да използвате.

Знаете ли какъв искате да бъде фокусът Ви в инвестирането в недвижими имоти? Искате да инвестирате в жилищни или търговски обекти? Отговорът на този въпрос ще Ви помогне да намерите ниша и да се установите в нея. Това ви дава възможност да трупате опит и знания и да изграждате връзки с личности на пазара на недвижими имоти. Специализирането прави тази задача много по-лесна. След като постигнете успех, можете да преминете към други области на инвестиционен интерес.

 

Съвет 5: Познаване на рисковете

 

Подготвили ли сте се за възможността да загубите всичко? Всеки път, когато инвестирате парите си в нещо, е важно не само да сте наясно с този факт, но и да сте подготвени за него. Нищо не е гарантирано, особено в света на недвижимите имоти.

Трябва да имате достатъчно спестявания, за да можете да се справите с бурята. Да вложите всичките си пенсионни активи в рисково начинание е не само неразумно, но и глупаво. Затова е изключително важно да отчитате риска и да правите всичко възможно, за да го намалите.

 

Съвет 6: Как да получите помощ при инвестиране в недвижими имоти?

Имате ли вече дългогодишен опит на пазара на недвижими имоти? Ако е така, чудесно! Дори и тогава вероятно ще имате нужда от помощ. Използването на професионалисти може да ви струва скъпо в началото, но ще ви спести средства в дългосрочен план. Професионалистите, които си струва да разгледате, включват:

 • Счетоводител – познаване на действащите данъчни закони и законите за недвижимите имоти;
 • Адвокат – ще има редица документи с правни въпроси, които ще трябва да договорите и одобрите по време на целия процес. Наличието на обучен юрист на Ваша страна ви предпазва от отговорност или потенциална измама.
 • Агент по недвижими имоти – Вашият агент по недвижими имоти действа като ваш разузнавач и най-добър приятел в света на недвижимите имоти. Те могат да ви помогнат да намерите, купите или продадете имоти и вече са се установили на пазара, към който се стремите.
 • Изпълнител – Ако планирате да ремонтирате и препродавате недвижимия имот, ще имате нужда от някой, който да ви помогне да преминете през процеса. Особено ако не планирате да работите сами.

 

Инвестирането в недвижими имоти е вълнуваща възможност за печелене на пари, но няма никакви гаранции. Ако искате да постигнете успех, трябва да се отнасяте към процеса с уважението, което заслужава, а също и да се “вслушате” в тези 6 съвета за инвестиране в недвижими имоти. Намалете риска, опознайте пазара и се обградите с екип от опитни хора, които могат да ви помогнат да напреднете. Ние от BolgarCapital бихме желали да Ви съдействаме.

Прочетете още от блога на Болгар Капитал:

Инвестиции в недвижими имоти | Какво НЕ знаете и защо да инвестирате?

Имот за инвестиция

Видове инвестиции при стагфлация

Искате ли да Получавате ЕКСКЛУЗИВНИ Предложения и Ценна Информация за Инвестициите и Финансите?

Гарантирайте си професионален анализ от първа ръка от най-добрите професионалисти в недвижимите имоти на българския пазар за недвижимите имоти, финансовия свят и икономиката, ексклузивни предложения от "Болгар Капитал" АД и актуализации за развитието на компанията!

Поздравления! Успешно се записахте за нашия ексклузивен имейл бюлетин! Очаквайте много интересна и полезна информация на Вашия имейл! Приятно прекарване в сайта на Болгар Капитал АД!