Какви са ползите от инвестиция в имот? Собствената земя или жилище е притежание, към което заможната част от населението винаги се е стремяла още от древността. И в наши дни, инвестицията в имот не е загубила ползите си, защото хората винаги ще се нуждаят от дом. Покупката на имущество не само ще ви осигури покрив над главата, а е чудесна възможност за пасивна инвестиция.

Финансовите ползи, които носи една добре обмислена инвестиция в имот, не са за подценяване. В тази статия от Bolgar Capital ще ви представим 3 реални финансови предимства, свързани с методите за инвестиране в недвижими имоти, от които да се възползвате, още сега.

Данъчни облекчения при инвестиция в имот

Данъчните облекчения, които се полагат на инвеститорите на имоти, са голямо предимство и възможност за финансово улеснение. Инвестициите в недвижими имоти предлагат различни данъчни облекчения като удръжки за ипотечни лихви и амортизация или разходи за поддръжка и ремонт.

Важно е като инвеситори да се информирате за това как точно да се възползвате от тази финансова помощ. За целта, трябва да познавате добре данъчните правила и предписания. 

инвестиция в имот

Защита срещу инфлацията при инвестиция в имот

Недвижимото имущество е актив, чиято стойност не спира да расте. В периоди на рязко покачване на цените, какъвто е инфлацията, имотите повишават стойността си. Инвестирайки парите си в имот, се подсигурявате, че поради икономическите събития те няма да загубят стойността си. 

Притежанието на имот по време на инфлация е предимство, защото цените на наемите се покачват наравно с цените на жилищата. Отдаването на имота ви под наем е най-доходоносния начин за възвръщаемост на вложената сума. 

инвестиция в имот

Месечен паричен поток при инвестиция в имот

Паричният поток от наем е сигурен пасивен доход, който обещава известно финансово спокойствие. Това предимство съвсем не е за подценяване, защото дава възможност за инвестиция на месечния наем. 

Определете целите си, за да изясните типа на отдаването на съответния имот. Съществуват 2 възможности – краткосрочно отдаване или дългосрочен наем. И двете стратегии са доходоносни и крият своите предимства и недостатъци. 

Отдаване на имот за дългосрочен наем 

Дългосрочното отдаване на имот под наем е по-предпочитано сред собствениците. Основното му предимство е, че получавате твърдо определена сума, а от вас не се изисква да извършвате много чести дейности по поддръжката на жилището. 

Предизвикателството в този вариант е откриването на сериозен наемател. Затова и ако предварителните ви намерения са да отдавате дългосрочно имота, предвидете инвестиция в такъв, който предлага конкурентни условия за живот. Заложете на добро изложение и хубава локация. 

имот за инвестиция

Отдаване на имот за краткосрочен наем 

Услугите тип Airbnb стават все по-популярни, най-вече на запад, където дори започват да бъдат предпочитани пред хотелите. 

Ползите от този тип предлагане на имуществото са, че при добър туристически период, месечната ви печалба от заплащане за нощувка може да надвиши цената на един иначе дългосрочен наем повече от двойно. 

От друга страна, извън туристическия сезон печалбата ви е несигурна. Трябва да имате предвид, че за разлика от дългосрочното отдаване, краткосрочното ще изисква постоянна поддръжка на жилището. 

Инвестиция в имот | Фактори, които да вземете под внимание 

Локация 

Най-вероятно не ви изненадва, че първият фактор, който съветваме да вземете под внимание е локацията на имота, в който ще инвестирате. Разположението е ключово условие за успешна инвестиция. Изберете локация, от която да очаквате приличен доход от наем или растеж на цените на имотите в бъдеще.

Една от най-добрите стратегии е да потърсите район, който в момента търпи процес на развитие или му предстои да започне такъв. Това са такива райони, в които търсенето на помещения за наем се разраства и интересът на инвеститори към тях се повишава. Обикновено зависи от предстоящо подобрение в инфраструктурата на района. 

инвестиция във времето

Състояние на пазара

След като сте се насочили към желаната от вас локация, анализирайте пазара на имоти в района. Проучването на състоянието на пазара е една от най-важни стъпки, които трябва да предприемете преди да направите инвестиция в имот. На първо място, трябва да бъдете добре подготвени какви са ценовите тенденции на имотите. Във ваш интерес е да сте запознати със средните цени на имотите, как те се променят във времето и какви фактори влияят за това. 

Конкуренцията 

Познавайки конкуренцията при инвестиция в имот, знаете какви стъпки да предприемате и го правите по-уверено. Познаването на конкуренцията ви позволява да направите по-реалистични прогнози за доходността на вашия имот и помага да определите подходящата цена за наем. Проучвайте редовно обявите в сайтовете за имоти, които се публикуват за вашата локация. Те ще ви дадат най-актуална информация за растежа на търсенето и средните цени. 

инвестиция в имот

Както гласи фразата, която инвеститорите казват: „Най-добрият момент да инвестирате беше вчера, а следващият най-добър е днес.”. При влагане на пари в имот не поемате висок риск, а правите доходоносна инвестиция. Ако сте добре информирани и сте направили подробно проучване за имотния пазар в страната, една инвестиция в имот ще бъде успешен начин за постигане на финансова независимост.

Вижте още от блога на Болгар Капитал:

Книги за недвижими имоти – неразделна част от обучението на всеки високоефективен брокер

6 съвета за инвестиране в недвижими имоти

Искате ли да Получавате ЕКСКЛУЗИВНИ Предложения и Ценна Информация за Инвестициите и Финансите?

Гарантирайте си професионален анализ от първа ръка от най-добрите професионалисти в недвижимите имоти на българския пазар за недвижимите имоти, финансовия свят и икономиката, ексклузивни предложения от "Болгар Капитал" АД и актуализации за развитието на компанията!

Поздравления! Успешно се записахте за нашия ексклузивен имейл бюлетин! Очаквайте много интересна и полезна информация на Вашия имейл! Приятно прекарване в сайта на Болгар Капитал АД!